Lentopallo
Paralympialaji
Special Olympics -laji
Elinsiirron saaneiden MM-kisalaji
Istumalentopallo on kesäparalympialaji liikuntavammaisille henkilöille. Lentopallo on kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -laji sekä elinsiirron saaneiden MM- ja EM-kisalaji. Kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -kilpailuissa pelataan myös beach volleyta.
Istumalentopallo
Istumalentopallo on perinteinen liikuntavammaisten henkilöiden laji. Se soveltuu pelaajille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino sekä hyvä käsien toimintakyky. Yleisin istumalentopalloilijan vamma on alaraajan vamma, esimerkiksi amputaatio. Laji soveltuu myös erinomaisesti sellaisille lentopalloilijoille, jotka eivät esimerkiksi polvi- tai muiden urheiluvammojensa vuoksi voi harrastaa lentopalloa. Istumalentopalloa voi Suomessa pelata myös vammaton pelaaja.
Istumalentopallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä seurajoukkueille tarkoitetuissa Euro Cup- ja Maailman Cup -turnauksissa. Kansallisella tasolla kilpailuja järjestetään miesten ja naisten SM-sarjoissa, 1-sarjassa ja beach volleyssa. Vuosittain pelataan myös Suomen Cup-, Kotka-turnaus ja veteraanien SM-turnaukset.
Istumalentopalloa pelataan kansainvälisellä tasolla ja SM-tasolla miesten ja naisten sarjoissa. Epävirallisemmissa turnauksissa miehet ja naiset voivat pelata samoissa joukkueissa.
Istumalentopalloa Suomessa koordinoi Suomen Lentopalloliitto.
Lentopallo
Kehitysvammaisten lentopallo
Kehitysvammaiset pelaajat kilpailevat Special Olympics -kisoissa kehitysvammaisten henkilöiden omissa joukkueissa sekä Unified-joukkueissa, joissa kentällä on mukana kolme vammatonta partneripelaajaa. Special Olympics -kisoissa pelataan myös beach volleyta Unified-joukkuein, jolloin kentällä on joukkueesta kaksi kehitysvammaista pelaajaa ja kaksi vammatonta Unified-partneria.
Elinsiirron saaneiden lentopallo
Elinsiirron saaneet pelaajat kilpailevat omissa kansainvälisissä EM- ja MM-kisoissa sekajoukkueella.
Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Lentopalloliittoon tai Paralympiakomitean yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut lentopallosta tai istumalentopallosta! Harrastuspaikkaa voi hakea SuomiSportin Sporttihaku -palvelun kautta.
Esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi lentopallon pelaaminen palloiluhallissa edellyttää seuraavia asioita:
- Kentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
- Istumalentopalloa voidaan pelata soveltaen sulkapallokentän rajoja.
Säännöt ja luokittelu
Säännöt
Liikuntavammaisten istumalentopallon sekä kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden pelaajien lentopallon säännöt eivät poikkea tavallisen lentopallon säännöistä. Erät pelataan 25 pisteeseen, paitsi mahdollinen viides erä 15 pisteeseen. Turnauksissa ottelut voidaan pelata myös kahden erän peleinä tai paras kolmesta systeemillä.
Poikkeuksena lentopallosta istumalentopalloa pelataan lattialla istuen. Pelaajan koskiessa palloon hänen pakaransa tulee olla kosketuksessa lattiaan. Istumalentopallokentän koko (10 x 6 metriä) on lentopallokenttää pienempi. Miesten verkon korkeus on 115 cm ja naisten 105 cm. Lentopallossa joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa.
Luokittelu
Istumalentopallo
Istumalentopallo on liikuntavammaisten laji, jossa paralympialaisissa urheilijat luokitellaan kahteen vammaluokkaan: täysivammaiset (D) ja minimivammaiset (MD). Joukkueessa saa olla korkeintaan 2 minimivammaista urheilijaa, joista toinen saa olla kerrallaan kentällä. Muiden viiden pelaajan tulee kuulua vammaluokkaan D.
- D = Urheilija, jolla esimerkiksi on alaraaja-amputaatio (vähintään yhden jalan polven amputaatio, tai molempien jalkojen jalkaterän amputaatio), huomattavaa heikentymää lihasvoimassa tai alaraajojen toimintakyvyssä.
- MD = Urheilija, jolla esimerkiksi on yhdessä jalassa nilkan amputaatio, sormien amputaatiota käsissä tai heikentynyttä lihasvoimaa alaraajoissa.
ParaVolley Europen Development Directorina toimineen Suvi Blechschmidtin teksti istumalentopallon luokittelusta ja sen muutoksista vuodelle 2018.
Istumalentopallon luokittelija
Huom! Luokitteluun liittyvissä asioissa ota yhteyttä lajin yhteyshenkilöön.
- Jarmo Kari
Yhteystiedot
Istumalentopallon työryhmä
- Jari Lankinen, sihteeri, puh. 040 131 2454, jari.lankinen@lentopalloliitto.fi
- Sampsa Söderholm, istumalentopallon sarjayhteyshenkilö, puh. 040 728 7840, sampsa.soderholm@espatent.fi
- Sari Mannersuo, istumalentopallon erotuomariyhteyshenkilö, puh. 044 545 0434,sari.mannersuo@kymp.net
- Petri Räbinä, puh. 050 596 5014, petri.rabina@paralympia.fi
Istumalentopallomaajoukkue (naiset)
- Sari Virta, puh. 0400 929 400, virtasari@gmail.com
- Erkka Ikonen, puh. 044 3645 505, erkka.ikonen@iki.fi
Special Olympics -valmennusryhmä
- Valmentaja Päivi Pohjalainen, pohjalainen.paivi@gmail.com, puh. 040 592 8712
- Lajipäällikkö Elina Ahtiainen, puh. 045 139 7373, elina.ahtiainen@paralympia.fi
Ladattavat tiedostot
Vuokraa välineet
Varaa liikunnan apuvälineitä käyttöösi Paralympiakomitean vuokrauskalenterista.
Vuokraa istumalentopallon demokassi