Curling
Paralympialaji
Elinsiirron saaneiden MM-kisalaji
Pyörätuolicurling on talviparalympialaji liikuntavammaisille urheilijoille. Curling on lisäksi elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kisalaji.
Curling lajina
Curling on jäällä pelattava taktista osaamista ja taitoa korostava talvinen joukkuepeli. Peliä pelataan useimmiten hallissa jäällä curlingille tehdyllä kentällä. Kentän pinnassa on pisaroista muodostunut nypyläpinta eli pebli.
Curlingia voidaan pelata perinteisestä liukuasennosta tai työntövarrella heittäen. Työntövarrella pelattuna peli sopii hyvin lapsille, ikäihmisille ja esim. tasapaino- ja selkäongelmaisille. Curling sopii sovellettuna myös näkövammaisille. Heittosuunnan ja pelitilanteen hahmottamiseksi tarvitaan apuvälineinä kohokuvioista taktiikkataulua ja äänilähdettä ja/tai suuntauskaidetta.
Curlingtoimintaa pyörittävät Suomen Curlingliiton jäseninä olevat curlingseurat. Seurat ottavat mielellään pelaajia mukaan lajin pariin. Seuroista kannattaa kysyä ohjausta ja opastusta lajin saloihin. Eri puolilla Suomea toimii paikallis- ja hallisarjoja, joihin voi ilmoittautua harrasteporukalla tai lähteä mukaan kilpailumielessä.
Pyörätuolicurlingissa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa ja MM-kilpailuissa.
Suomen Curlingliitto vastaa lajin maajoukkuetoiminnasta. Lajin kansallisesta sarjatoiminnasta sekä harrastetoiminnasta vastaavat Curlingliiton jäsenseurat. Harrastuspaikkaa voi hakea SuomiSportin Sporttihaku -palvelun kautta.
Ota rohkeasti yhteyttä Suomen Curlingliittoon, paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut curlingista.
Esteettömyys
Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolicurlingin pelaaminen jäähallissa edellyttää seuraavia asioita:
- Pyörätuolilla pääsee curlingjäälle esim. luiskaa pitkin.
- Curlingradan läheisyydessä on mahdollisuus pyörätuolin renkaiden puhdistamiseen esim. paineilman avulla.
- Lähellä curlingrataa on sähköpistorasioita sähköpyörätuolin akun lataamiseen.
- Curlingkivien varasto on sijoitettu lähelle suorituspaikkaa ja sinne on esteetön pääsy pyörätuolilla.
- Kun curlingrata sijaitsee samassa tilassa esim. jääkiekkokaukalon kanssa, on toiminnot osastoitu äänieristetyillä väliseinillä. Väliseinärakenteet ovat ylösnostettavissa, jolloin vältytään lattiaan sijoitetuilta kompastumisvaaraa aiheuttavilta kiskoilta.
- Kulkuväylien mahdolliset kumimatot on asennettu kiinteästi niin, ettei kompastumisvaaraa synny.
Säännöt ja luokittelu
Säännöt
Curlingissa on päämääränä saada mahdollisimman monta oman joukkueen kiveä jäämään lähelle radan päässä olevaa pesän keskipistettä. Curlingjoukkueessa pelaa neljä pelaajaa, joista jokainen heittää kaksi kiveä päätä eli erää kohti.
Pyörätuolicurlingissa jäätä ei harjata kiven edessä kuten curlingissa, ja kiven saa työntää liikkeelle työntövarrella. Pyörätuolicurlingissa pelin pituus on kahdeksan päätä. Curlingissa päitä on kymmenen.
Luokittelu
Pyörätuolicurlingissa on vain yksi vammaluokka. Kilpaillakseen urheilijoilla on oltava jalkoihin vaikuttavia vammoja ja lisäksi joillakin urheilijoilla on myös käsiin vaikuttavia vammoja.
Osalla urheilijoista on esimerkiksi selkäydinvammasta johtuvaa lihasvoiman puutosta jaloissa ja osalla CP-vammasta johtuvia haasteita koordinaatiossa.
Kaikki urheilijat eivät käytä pyörätuolia jokapäiväisessä elämässään, mutta kilpailuissa pyörätuolin käyttö on pakollista. Kilpaillakseen pyörätuolicurlingissa urheilijoiden täytyy täyttää vähintään lajille määritellyt minimivammakriteerit.
Lisätiedot: Lauri Ikävalko, lauri.ikavalko@kisakallio.fi, puh. 044 562 8549
Yhteystiedot
Curling on integraatiolaji, jonka yhteistyötä lajiliiton kanssa koordinoi Paralympiakomitean valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, puh. 050 408 6152, tuomas.torronen@paralympia.fi
Curlingliitto
- Development Officer:
- Katja Kiiskinen, puh. 040 5898 194, katja.kiiskinen@curling.fi
- Maajoukkuetoiminta:
- Lauri Ikävalko, puh. 044 562 8549, lauri.ikavalko@kisakallio.fi
Tällä hetkellä pyörätuolicurlingpelaajia on seuraavien seurojen jäseninä/paikkakunnilla:
- Tampere Curling
- Yhteyshenkilö: Vesa Kokko, puh. 041 516 4778
- Lappi Kurlinki ry, Rovaniemi
- Yhteyshenkilö: Tarja Hänninen, puh. 0400 843 514
- Pieksämäki Curling ry
- Yhteyshenkilö: pj. Eila Keinonen, puh. 050 558 3957
- Varkaus
- Heikki Impivaara, Varkaus, puh. 040 751 6700
- Lahti
- Yhteyshenkilö: Osku Kuutamo, puh. 0400 943 907
- Mikkeli
- Yhteyshenkilö: Marko Suhonen, puh. 040 768 0950
Hyödyllisiä linkkejä
Vuokraa välineet
Varaa liikunnan apuvälineitä käyttöösi Paralympiakomitean vuokrauskalenterista.
Vuokraa sisäcurling välineet