- Etusivu
- Ajankohtaista
- Uutiset
- Para Junior Games valtaa Pajulahden marraskuun lopussa – Luvassa ensimmäisiä kilpailukokemuksia nuorille harrastajille ja tulevaisuuden parahuippu-urheilijoille
Para Junior Games valtaa Pajulahden marraskuun lopussa – Luvassa ensimmäisiä kilpailukokemuksia nuorille harrastajille ja tulevaisuuden parahuippu-urheilijoille
21.11.2024
Vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten rakastettu, oma kilpailutapahtuma viettää tänä vuonna kunnioitettavaa 40. juhlavuottansa. Luvassa on niin tuttua kuin uuttakin, kun Para Junior Games järjestetään ensimmäistä kertaa Suomen ainoassa paralympiavalmennuskeskuksessa, Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa 27.–28.11. Kilpailujen mahdollistajana toimii Suomen Paralympiakomitean yhteistyökumppani CGI. Heidän työntekijöitään on kilpailuissa myös vapaaehtoistehtävissä mm. toimitsijoina.
Para Junior Games on matalan kynnyksen kilpailutapahtuma vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville sekä elinsiirron saaneille lapsille ja nuorille. Vuonna 1984 ensimmäistä kertaa järjestetty kilpailutapahtuma alkoi erityiskoulujen ja -luokkien välisinä kilpailuina, mutta on viime vuosina avautunut myös yksittäisille, ilman koulunsa edustusta osallistuville lapsille ja nuorille.
Tapahtumaa järjestettiin pitkään Kuortaneella ja Jyväskylässä, mutta nyt lapset ja nuoret pääsevät ensi kertaa kilpailemaan ja kokeilemaan uusia lajeja samoissa olosuhteissa, missä paralympiaurheilijat treenaavat, kun Para Junior Games 2024 starttaa Suomen ainoassa paralympiavalmennuskeskus Pajulahdessa.
Luvassa on taas muutaman vuoden tauon jälkeen kaksipäiväiset kilpailut, ja uusi lokaatio mahdollistaa entistä laajemman lajikirjon sekä lisääntyneen yhteisöllisen ohjelman, kuten iltadiskon. Lajivalikoimaan kuuluvat boccia, maalipallo, sokkopingis, uinti, yleisurheilu ja joukkueittain kilpailtava sukkulaviesti. Tänä vuonna ohjelmistoon palaa myös takavuosien suosikki salibandy.
Kilpailuihin on ilmoittautunut noin 160 lasta ja nuorta, mikä on vähemmän kuin aiempina vuosina järjestetyissä kisoissa.
- Oli odotettavissa, että emme ensimmäisenä vuonna Pajulahdessa pääse heti samoihin osallistujamääriin kuin aiemmin. Paikan muutos on aluksi merkitsevä varsinkin vuosien varrella rakentuneelle Keski-Suomen paikallisosallistujakunnalle, mutta uskon että saamme Lahden seudullakin tämän vuoden myötä rakentumaan tietoisuutta ja mielenkiintoa näitä kisoja kohtaan, ja kilpailijat löytävät jatkossa kasvavissa määrin paikalle eri puolilta Suomea, sanoo kilpailujohtaja Henry Manni.
Kilpasarjan lisäksi osallistujilla on mahdollisuus viettää rennompi urheilupäivä harrastesarjassa eri lajeja kokeillen – vaikka vasta ensimmäistä kertaa. Luvassa on siis jokaiselle jotakin – vammasta tai toimintakyvystä riippumatta!
Moni nykyinen parahuippu-urheilija on saanut innostuksen uralleen juuri näistä kilpailuista. Heidän joukkoonsa kuuluvat muun muassa paralympiamitalistit Amanda Kotaja ja Para Junior Games -kilpailuja luotsaava Manni, jotka viimeksi edustivat Suomea Pariisin paralympialaisissa. Ehkäpä Pajulahdessa päästäänkin todistamaan myös tulevaisuuden huippu-urheilijoita alkutaipaleellaan!
Keskiviikkona 27.11. kilpaillaan yleisurheilun kolmiottelussa, sukkulaviestissä, maalipallossa ja bocciassa
Para Junior Games -kilpailut starttaavat keskiviikkona 27.11. yleisurheilun kolmiottelulla, sukkulaviestillä, maalipallolla ja boccialla. Omaan tahtiin kierrettävä yleisurheilun kolmiottelu ja avajaispäivän kohokohtana kisattava sukkulaviesti järjestetään Pajulahtihallissa, maalipallo Palloiluhallissa ja boccia päärakennuksen Palloilusalissa.
Päärakennuksen Tanssistudiossa on kisapäivän päätyttyä luvassa myös vuosien takaa ohjelmaan palaava iltadisko.
Näkövammaisten urheilijoiden paralympialajissa maalipallossa voivat kotimaassa ja Para Junior Games -turnauksessa pelata myös näkevät pelaajat – kaikkien pelaajien silmät peitetään läpinäkymättömillä suojalaseilla.
Boccia taas on yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Tarkkuuspallopeli on kansainvälisenä paralympialajina suunnattu etenkin vaikeavammaisille urheilijoille, mutta peliä pelataan Suomessa paljon myös seisaaltaan heittäen.
Torstaina 28.11. ohjelmassa sokkopingis, salibandy ja uinti
Toisena kilpailupäivänä ovat vuorossa sokkopingis, salibandy sekä uinti. Sokkopingisturnaukset käydään päärakennuksen tiloissa Luokka 1 ja Haavisto, salibandyturnaus käydään Liikuntahallissa sekä Palloilusalissa ja päivän päättävät uintikilpailut niin ikään päärakennuksessa. Uintikilpailujen kanssa samaan aikaan ohjelmistossa on myös vapaamuotoista ''höntsä''-salibandya Palloilusalissa.
Sokkopingis on näkövammaisille suunnattu urheilulaji, jota Para Junior Games -kisoissa voivat pelata maalipallon tavoin myös näkevät pelaajat. Pelaajien silmät peitetään tasavertaisen kilpailun takaamiseksi läpinäkymättömillä suojalaseilla.
Salibandyturnaukseen voivat osallistua sekä kävelevät pelaajat että pyörätuolia tai sähköpyörätuolia käyttävät pelaajat. Ohjelmistossa on kaksi sarjaa: 1. Kävelevät ja 2. Sekasarja. Uinnissa voi perinteisten uintityylien ohella kisata esimerkiksi apuvälineuinnissa.
Kilpasarjan mitaleiden ohella kaikki Para Junior Games -osallistujat saavat Para Junior Games -diplomin. Lisäksi jaossa on kovasti tavoiteltu, karkintäyteinen Paras Kannustus -palkinto. Joukkuelajien voittajajoukkueet saavat Para Junior Games -pokaalin.
Liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset sekä kuurot osallistujat luokitellaan tuloksia varten vammaryhmittäin, ja avoimessa luokassa voivat kilpailla elinsiirron saaneet tai dialyysissa olevat sekä esimerkiksi erilaisia kehityksellisiä kieli- tai koordinaatiohäiriöitä omaavat ja autisminkirjolla olevat lapset ja nuoret.
Para Junior Games 2024 -aikataulu
Keskiviikko 27.11
8.30 Kisainfo aukeaa (Pajulahtihalli)
9.00 Yleisurheilun kolmiottelun non-stop pisteet aukeavat (Pajulahtihalli)
11.00 Avajaiset (Pajulahtihalli)
11.30 Sukkulaviestit (Pajulahtihalli)
11.45 Harrastesarjan palkintojenjako (Pajulahtihalli)
12.00 Yleisurheilun non-stop pisteet auki (Pajulahtihalli)
11.00–14 Lounas tarjolla (Päärakennus)
14.00 Ohjelma Pajulahtihallissa loppuu.
14–17.00 Maalipalloturnaus (Palloiluhalli)
14–17.00 Bocciaturnaus (Päärakennus, Palloilusali)
14–17.00 Oheisohjelmaa (Pajulahtihalli)
16.30–20.00 Päivällinen tarjolla (Päärakennus)
19.00–20.15 Disko (Päärakennus, Tanssistudio)
19.15–20.00 Opettaja-/huoltajapalaveri (Päärakennus, luokkatila)
20.15-21.15 Rantasauna
Palkinnot jaetaan lajin päätteeksi.
Torstai 28.11
07.15–09.30 Aamiainen tarjolla (Päärakennus)
08.30 Kisainfo aukeaa (Päärakennus, Starttiaula)
09.00–11.00 Sokkopingisturnaus (Päärakennus, Luokka 1 & Haavisto)
09.00–11.00 Salibandyturnaus (Liikuntahalli & Palloilusali)
11.00–13.30 Lounas tarjolla (Päärakennus)
12.30 Opettajapalaveri, palaute kisoista, ideat jatkoon jne. (Päärakennus, Luokka 1)
12.30–14.30 Uintikilpaillut (Päärakennus)
12.30-14.30 Höntsä / vapaamuotoinen salibandy (Palloilusali)
15.00 Kilpailut päättyvät
Palkinnot jaetaan suorituspaikoilla lajin päätyttyä.
Seuraa molempien kisapäivien tapahtumia Instagram-tilillä @paranuoret, joka on Suomen Paralympiakomitean ylläpitämä vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten toimintaan keskittyvä tili.