- Etusivu
- Lajit
- Maalipallo
- Uutiset
- Maalipalloseura Old Power pääsi Erasmus+ -hankkeessa eurooppalaisen yhteistyön makuun – ”Paljon uusia ideoita ja oppimista”
Maalipalloseura Old Power pääsi Erasmus+ -hankkeessa eurooppalaisen yhteistyön makuun – ”Paljon uusia ideoita ja oppimista”
26.11.2024
Espoolainen maalipalloseura Old Power on toteuttanut ensimmäisenä eurooppalaisena paraurheiluseurana Erasmus+ Sport KA182 -liikkuvuushankkeen, joka huipentui Saksan matkaan tutustumaan ystävyysseura RGC Hansan seurakehittämiseen ja -markkinointiin. Old Powerin perustajajäsen Erkki Miinala kertoo kotiin tuomisina olleen paljon hyödyllistä oman seuran kehitystyöhön, ja tekeillä on jo konkreettisia toimenpiteitä saksalaisseuran esimerkin pohjalta.
Erasmus+ Sport -hankkeiden tavoitteena on jakaa hyviä käytäntöjä ja menetelmiä, vahvistaa verkostoja, kehittää osaamista, oppia uusia toimintatapoja ja/tai pilotoida uusia toimintamalleja yhdessä eurooppalaisten hankekumppanien kanssa.
Erasmus+ -ohjelmaan osallistuminen kasvattaa ruohonjuuritason organisaatioiden valmiuksia toimia kansainvälisesti. Yhteistyö luo myös mahdollisuuksia kehittää oman organisaation toimintaa ja nähdä se uudessa valossa.
Old Powerin kohdalla Erasmus+ -hanke tarkoitti yhteistyötä rostockilaisen maalipalloseura RGC Hansan kanssa. Hanke huipentui matkaan, jossa joukko Old Powerin innokkaita seuravaikuttajia matkusti elokuussa 2024 viikoksi Rostockiin RGC Hansan vieraaksi oppimaan ja tutustumaan ystävyysseuran toimintaan.
- Viikon aikana käsiteltiin monenlaisia teemoja. Pidimme yhteisen työpajan muun muassa markkinoinnista ja sponsoroinnista. Saimme kuulla myös RGC Hansan huikean kasvutarinan seuran perustamisvuodesta 2014 nykypäivään. Lisäksi saimme tutustua heidän valmentautumis- ja harjoittelusysteemiinsä, kertoo Old Powerin puheenjohtaja, vuoden 2012 miesten paralympiakultajoukkueessakin pelannut Erkki Miinala.
RGC Hansa koordinoi maalipallon lisensoitua valmentajakoulutusta Saksassa, mihin perehtyminen oli Old Powerille arvokasta, sillä seurassa suunnitellaan parhaillaan maalipallon valmennusohjelmaa toteutettavaksi myös Suomessa.
Old Powerin pelaajat pääsivät testaamaan RGC Hansan treenejä ja tyypillisiä harjoitteita myös konkreettisesti, sillä viikon aikana pidettiin useammat yhteistreenit sekä pelattiin ystävyysottelu seurojen välillä.
- Viikkoon mahtui myös vapaampaa verkostoitumista ja kiinnostavia keskusteluja yhteisten ruokailujen, kaupunkikierroksen, kaupungintalolla ja eläintarhassa vierailujen ja mukavilla aktiviteeteillä höystetyn rantapäivän puitteissa. Näin myös saksalainen kulttuuri ja Rostockin ympäristö tulivat tutuiksi, Miinala listaa.
Muutos markkinointiin – maalipallo on urheilua kaikille
Maalipallo on pieni laji, jolle näkyvyyden saaminen ja kumppanien löytäminen ei aina ole helppoa. Uusia harrastajia, valmentajia ja muita toimijoita kaivataan jatkuvasti.
RGC Hansa esitteli Old Powerille merkittävää linjamuutostaan siinä, miten he puhuvat maalipallosta sitä markkinoidessaan.
- Maalipallo on kehitetty näkövammaisille, ja siitä on totuttu puhumaan näkövammaisten urheiluna. Pelkät näkövammaiset urheilijat eivät kuitenkaan riitä, jos haluamme kasvattaa seuraamme ja koko lajia. Emme enää puhukaan maalipallosta vammaisurheiluna. Maalipallo on urheilua. Se on vauhdikas ja hieno joukkuepeli. Maalipallo sopii hyvin näkövammaisille, koska siinä ei tarvita näköaistia, mutta se ei ole yksinomaan näkövammaisten urheilua, saksalaisseuran perustaja Reno Tiede kertoo.
Uusia harrastajia etsiessään saksalaisseura markkinoikin maalipalloa nimenomaan sen lajiominaisuuksien kautta. Se, että lajia pelataan silmät peitettynä, on vain lajiin kuuluva ominaisuus, ja tämän ominaisuuden ansiosta laji on erittäin sopiva näkövammaisille ihmisille. RGC Hansassa onkin tällä hetkellä yhtä paljon näkövammaisia ja näkeviä harrastajia.
- Tämä on asia, jota mekin voisimme Suomessa pohtia. Seurassamme ja SM-tasolla yleisemmin valtaosa pelaajista on näkövammaisia, vaikka mukana onkin myös useita näkeviä pelaajia. Voisimme pohtia lajin markkinointia laajemmin ja huomioida sen, että seurapuolella maalipallo on kaikille – siis myös vammattomille – avointa kansainväliselle seurajoukkuekilpailutasolle asti, Miinala pohtii.
Lajin laajempi markkinoiminen vammattomille pelaajille ei toki ole täysin ongelmatonta: koko ajan on pidettävä mielessä myös lajin saavutettavuus. Jos harjoituksissa valtaosa on normaalisti näkeviä, on entistä tärkeämpää huolehtia siitä, että harjoitukset pysyvät myös näkövammaisille saavutettavina ja esimerkiksi lämmittelyt ja harjoitteet tehdään turvallisesti ja selkeällä ohjauksella.
- Mielestämme maalipallossa on suurta potentiaalia olla entistä inklusiivisempi laji, mutta näkövammaisten urheilijoiden erityistarpeita ei saa unohtaa, Miinala huomauttaa.
Uutta potkua yhteistyökumppanuuksiin
Erkki Miinala kertoo Old Powerissa olevan nyt vahva tahtotila kehittää omia yhteistyökumppanuuksia.
- Käytännössä tämä tarkoittaa, että toivomme löytävämme uusia tukijoita, jotka haluaisivat jollain tavalla olla mukana auttamassa seuraamme eteenpäin. RGC Hansan markkinoinnista ja sponsoriyhteistyöstä saimme paljon uusia ideoita ja inspiraatiota omaan työhömme Suomessa.
RGC Hansa esitteli Old Powerille muun muassa seurasta tehdyn markkinointivideon, jota käytetään yhteistyökumppaneita etsittäessä ja aloittaessa keskusteluja potentiaalisten sponsoreiden kanssa. Videon tarkoitus on ennen kaikkea herättää kiinnostus maalipalloa ja seuraa kohtaan.
- Video näyttää parhaita paloja seuran toiminnasta, esimerkiksi treeneistä ja turnauksista. Se näyttää hienoja hetkiä ja tunteita, joita seura ja maalipallo voivat tarjota, Miinala kuvailee.
Old Powerissa päätettiinkin saksalaisseuran esimerkistä innostuneena lähteä heti matkan jälkeen kehittämään omaa markkinointivideota. Prosessi on vielä alussa, mutta alustava käsikirjoitusluonnos on jo tehty ja kuvaaja löytynyt. Nyt videon rahoitus mahdollistuu Erasmus+ -hanketuen kautta.
- Tämä on konkreettinen osoitus siitä, miten tällainen eurooppalainen seurayhteistyö voi antaa eväitä oman seuran kehittämiseen.
Seura osana paikallisyhteisöä
Yhteisen elokuisen viikon aikana pelatulla RGC Hansan ja Old Powerin ystävyysottelulla RGC Hansa keräsi rahaa paikalliselle Rostockin eläintarhalle ja tarkemmin siellä asustavalle sokealle Bebe-gorillalle. Old Powerin kanssa käytiin luovuttamassa kerätty lahjoitus Bebe-rouvalle, jolle vietiin samalla leikkikaluiksi rikkoontuneita maalipalloja.
- Tällaisilla projekteilla seura osoittaa, että he eivät ole aina vain saava osapuoli, joka pyytää tukea; he ovat myös toimija, joka voi antaa panoksensa paikalliselle yhteisölle. RGC Hansa on omalla alueellaan varsin näkyvä ja tunnettu seura, vaikka sen jäsenmäärä ei olekaan suuren suuri. Tämäkin on jotain, mitä mekin voisimme yrittää Suomessa, Miinala pohtii ja jatkaa:
- Miten voisimme vielä aktiivisemmin osallistua paikallisyhteisön toimintaan? Voisiko jokin yhteistyö mahdollistaa erilaisia tempauksia tai tapahtumia, joilla voitaisiin tehdä hyvää ja samalla saada näkyvyyttä? Nämä ovat hyviä kysymyksiä pohtia tulevaisuuden seuratyössä.
Miinala kertoo seuransa palanneen Suomeen monia kokemuksia ja tietoja rikkaampana. Rostockin reissun suurin anti oli hänen mukaansa nähdä toisen seuran toimintaa ja saada siitä ajatuksia oman seuran kehittämiseen.
- Toivomme, että muutkin paraurheiluseurat Suomessa rohkaistuisivat hakeutumaan mukaan Erasmus+ -liikkuvuushankeohjelmaan, sillä siitä on aidosti hyötyä seuran kehittämistyössä. Saimme upeasti tukea Paralympiakomitean seurakehittäjältä itse hakemuksen tekovaiheessa, ja pitkin matkaa opetushallituksen huippuavulias henkilökunta on tukenut ja avittanut meitä, kun joku asia on jäänyt askarruttamaan. Yksin meidän ei ole todellakaan tarvinnut tätä unohtumatonta projektia viedä läpi.
Lisätietoja vuoden 2025 Erasmus+ Sport avustushausta
Lue lisää:
Espoolainen Old Power Euroopan ainoana paraurheiluseurana mukaan Erasmus+ -liikkuvuushankkeeseen