- Etusivu
- Lajit
- Maalipallo
- Uutiset
- Suomen ja Ruotsin naiset käynnistävät uuden ajanjakson Pajulahti Games -maalipalloturnauksesta
Suomen ja Ruotsin naiset käynnistävät uuden ajanjakson Pajulahti Games -maalipalloturnauksesta
16.1.2025
Kansainvälinen paraurheilun monilajitapahtuma Pajulahti Games kilpaillaan totutusti tammikuun kolmantena viikonloppuna Liikuntakeskus Pajulahdessa. Viiden vuoden tauon jälkeen kisojen ohjelmassa on myös maalipalloturnaus niin naisille kuin miehillekin. Mitä miettii Suomen naisten joukkueen tuore päävalmentaja Felix Rogge tulevasta turnauksesta?
Pajulahti Games -kisojen maalipalloturnaukseen osallistuu naisten sarjassa kolme joukkuetta: Suomi, Ruotsi ja Japani. Joukkueet pelaavat turnauksessa kaksinkertaisen kaikki kaikkia vastaan -alkusarjan perjantain ja lauantain aikana 17.–18.1. Alkusarjan kaksi parasta joukkuetta huipentavat turnauksen sunnuntain 19.1. finaaliottelussa.
Suomen naiset debytoivat Felix Roggen alaisuudessa
Vuodenvaihteessa maalipalloyhteisö niin meillä kuin maailmalla kohahti yllätyksestä, kun Suomen naisten maalipallomaajoukkueen päävalmentajaksi pestattiin hiljattain espoolaistunut, Saksan miesten maalipallomaajoukkueessa arvokisamitaleja voittanut Felix Rogge.
Rogge korvasi päävalmentajan paikalla Arttu Mäkisen, joka toimi Suomen naisten peräsimessä vuoden 2020 alusta saakka. Rogge ei ole ehtinyt juurikaan pelaajiensa kanssa vielä työskennellä, sillä joukkueella on ollut vain yhdet yhteisharjoitukset ennen Pajulahti Games -turnausta.
– Aloitamme yhteisen matkamme Pajulahti Gameseista. Tärkeimpänä tavoitteena on alkaa rakentamaan varma ja hyvä perusta tulevalle arvokisavuodelle. Henkilökohtaisesti haluan nähdä pelaajieni nauttivan pelaamisesta talvitauon jälkeen, Rogge linjaa muutamaa päivää ennen päävalmentajapestinsä ensimmäistä kansainvälistä koitosta.
Roggella on selvä visio, mihin suuntaan hän haluaa viedä Suomen naisten maalipallomaajoukkuetta, mutta yksityiskohtaisempia paljastuksia mies ei vielä taktisista asioista tee.
– En usko, että se olisi viisasta vielä tässä vaiheessa. Toivon, että ensimmäiset isot askeleet eteenpäin otetaan tulevien kuukausien aikana, ja huhtikuun alussa Berliinin Nations Cupissa pääsisimme testaamaan uudistuksia käytännössä, vielä salamyhkäinen Rogge valottaa.
Suomen naisten tuore päävalmentaja on kuitenkin tyytyväinen ja kiitollinen siitä, että Ruotsi ja Japani ovat saapuneet Pajulahteen.
– Mukana on kaksi hyvin erilaista ja erilaisessa tilanteessa olevaa joukkuetta, mikä tarjoaa varmasti meille hienon mahdollisuuden kokeilla erilaisia kokoonpanoja ja taktiikoita tulevan viikonlopun aikana.
Suomen naisten vuoden päätähtäin on luonnollisesti syys–lokakuun vaihteessa – silloinkin Nastolan Liikuntakeskus Pajulahdessa – pelattavissa EM-kotikilpailuissa.
Ruotsin naisten maalipallojoukkue palaa kansainvälisille kentille seitsemän vuoden tauon jälkeen
Tulevana viikonloppuna Pajulahdessa koetaan merkittävä hetki länsinaapurimme maalipallossa, kun Ruotsin naisten maajoukkue tekee paluun kansainvälisille pelikentille seitsemän vuoden tauon jälkeen. Viimeksi Ruotsin naiset on nimittäin nähty tositoimissa Puolassa pelatuissa B-Sarjan EM-kilpailuissa vuonna 2018.
Tavoitimme maajoukkueen uudelleen organisoinnissa todella isossa roolissa olleen päävalmentaja Thomas Svenssonin kertomaan, millaisen matkan joukkue on kulkenut tähän pisteeseen.
– Tämä on ollut seitsemän vuoden pituinen ja kivikkoinen matka, johon on sisältynyt paljon kamppailuja ja vastoinkäymisiä. Kaiken keskellä myös koimme pandemiajaksonkin, mikä ei tehnyt asioista yhtään helpompia. Näin pitkän poissaolon jälkeen joukkueen on aloitettava alusta, Suomen sarjoissakin aktiivisesti valmentava Svensson taustoittaa.
Svensson kertoo joukkueensa valmistautuneen Pajulahti Games -turnaukseen muun muassa käymällä sparraamassa muiden maajoukkueiden leireillä.
– Maantieteellinen etäisyys luo Ruotsissa oman ongelmansa maajoukkueen harjoittelulle, mutta olemme viime vuosien aikana saaneet järjestettyä muutamia harjoitusleirejä. Lisäksi naiset ovat osallistuneet erittäin aktiivisesti kansainvälisiin seurajoukkueturnauksiin ja pohjoismaisiin maalipallosarjoihin.
Muun muassa Thomas Svenssonin oma tytär, Suomen Avoimessa SM-sarjassa O.P. Vixensiä edustava Hanna Svensson tekee ensiesiintymisensä sinikeltaisessa pelipaidassa Pajulahdessa. Isä-Svensson näkee, että altavastaaja-asetelma sopii hänen joukkueellensa todella hyvin.
– Voimme osallistua turnaukseen ilman paineita, jolloin pelaajamme voivat tehdä debyyttinsä maajoukkuepaidassa rennosti. Päätavoitteemme tässä turnauksessa on yksinkertaisesti nauttia ensimmäisestä mahdollisuudesta seitsemään vuoteen pelata yhdessä joukkueena. Toivottavasti onnistumme yhdistämään yksilölliset taitomme joukkuepeliksi ja haastamaan molemmat vastustajat.
Svensson kokee, että Suomi ja japani ovat kaksi todella kovatasoista ja hyvin erilaista joukkuetta, mikä tekee viikonlopun kohtaamisista hyvin mielenkiintoisia. Millaisena joukkueen luotsi sitten näkee Ruotsin naisten tulevaisuuden?
– Olemme edelleen kehitysvaiheessa, jossa rakennamme uutta naisten maajoukkuetta. Toivottavasti tämä turnaus antaa meille vastauksia siihen, että olemme oikealla tiellä. IBSA [International Blind Sports Federation] on päivittänyt naisten EM-kilpailut avoimiksi, joten toivon henkilökohtaisesti, että näemme Ruotsin naisten maajoukkueen täällä Pajulahdessa jo syyskuun lopussa.
Suomi – Ruotsi -otteluiden ohella Pajulahti Games -turnauksen naisten sarjassa tullaan näkemään kiivasta taistelua loppujärjestyksestä.
Kolmantena mukana oleva kivenkova Japani saapuu Aasian suurmaasta Pajulahteen osittain hyvin nuorella joukkueella, mutta löytyy joukkueen kokoonpanosta myös muutamia todella kokeneita arvokisapelaajia, joten japanilaiset kamppailevat varmasti vahvasti turnausvoitosta.
Teksti: Erkki Miinala
Kuva: Suomen Paralympiakomitea
Pajulahti Games -maalipalloturnaus 17.–19.1.2025
Liikuntakeskus Pajulahti, Lahden Nastola
Suomen naisten joukkue
- #2 Krista Leppänen
- #4 Raisa Kuusela
- #5 Iida Kauppila
- #6 Jasmin Mikkola
- #7 Miina Grönroos
- Felix Rogge, päävalmentaja
- Pia Palosvirta, huoltaja
Aikataulu, otteluohjelma ja tulokset
Seuraa kilpailuja Goalball Finland Youtube -kanavalla
Pajulahti Games 2025:
Paralympiavoittajia ja ensikertalaisia viikonloppuna miesten maalipalloturnauksessa Pajulahdessa
Vuosi sitten paravoimanostossa kisauransa startanneet Nelli ja Ritva toivovat lisää uusia voimanostajia mukaan avoimiin SM-kisoihin tammikuussa
Pajulahti Games -turnaus 2025 avaa sokkopingiksen MM-vuoden
Lue lisää maalipallosta:
Felix Rogge on naisten maalipallojoukkueen uusi päävalmentaja
Maalipallonaiset päättivät EM—kilpailut voitolla ja ylsivät viidenneksi, miehet hävisivät ja olivat kuudensia
Miesten ja naisten maalipallomaajoukkueet varmistivat A—sarjapaikkansa