- Etusivu
- Urheilijalle
- Special Olympics
- Uutiset
- Eliel Nikkolalle kuulantyönnön EM-kultaa kehitysvammaisten yleisurheilun VIRTUS-kilpailuista
Eliel Nikkolalle kuulantyönnön EM-kultaa kehitysvammaisten yleisurheilun VIRTUS-kilpailuista
17.6.2024
Suomen 8-henkinen joukkue voitti yhteensä 7 mitalia kehitysvammaisten urheilijoiden VIRTUS-yleisurheilun Euroopan mestaruuskilpailuissa Ruotsin Uppsalassa. Tamperelaisen Eliel Nikkolan kuulamestaruuden ohella kotiin matkaa Veera Luhtasen keihäshopea sekä yhteensä 5 pronssia 7-ottelusta, keihäästä, kuulasta ja juoksun pikamatkoilta.
Tamperelainen Eliel Nikkola voitti Euroopan mestaruuden kuulantyönnössä ja pronssia 100 metrin juoksussa Uppsalassa 13.–15.6. järjestetyissä kehitysvammaisten VIRTUS-yleisurheilun avoimissa EM-kilpailuissa.
Kuulafinaalissa Nikkola teki voittotuloksellaan 8.29 selvän kärjen toiseksi tulleeseen Ranskan Lucas Tandryeniin (7.43) ja kolmanneksi tulleeseen Puolan Antoni Wierciochiin (7.40).
- Kisa tuntui ihan hyvältä, peukut pystyssä. Olen iloinen itsestäni ja tyytyväinen sekä työntöön että kilpailuun, ja siihen, että saatiin tulos ja samalla hyvin kuula korkealle. Tavoitteena oli saada enkka, mitä ei tullut, mutta hyvin saatiin 8 metriä rikki, ja kaikki kuulat työnnöllä ja karjaisulla – ja kaikki hurrasi, toteaa Nikkola kuulakisasta.
Nikkola nähtiin ensimmäisissä VIRTUS-kilpailuissaan kuulan lisäksi 100 metrin juoksusta, pituudesta ja kuulasta koostuvassa kolmiottelussa, missä ehti jo parantaa kuulaennätystään ennen varsinaista kuulantyönnön finaalia.
Nikkolalla on kolmiottelun osalta ansioluettelossaan down-yleisurheilun maailman (2022) ja Euroopan (2019) mestaruudet sekä luokan T21 voimassa oleva maailmanennätys. Myös Uppsalassa oli hyvät mahdollisuudet yltää siinäkin lajissa mitaleille.
Nikkola sijoittui kolmiottelun 100 metrin juoksussa toiseksi tuloksella 14.96, ja toinen oli sijoitus myös kuulassa, jossa tulos oli myöhempää kuulantyönnön voittotulosta kovempi 8.40. Tuloksetta jääminen pituushypyssä katkaisi kuitenkin polun kolmiottelun hopeamitalille.
- Juoksu meni hyvin, sitten pituudessa vähän meni mönkään, mutta kuulassa sain enkan, Nikkola kertoo vaikuttamatta suuremmin pettyneeltä. - Oli vähän epäonnea, kun hypyt menivät vahingossa yliastutuiksi. Samalla jalat kyllä nousi hienosti ja alastulokin meni hyvin. Vähän harmittaa, että jalka osui siihen siniseen, mutta pääsin viidenneksi kuitenkin.
Tamperelainen jäi lopputuloksissa viidenneksi pistein 580, piste-erolla -267 ottelun pistein 847 voittaneeseen Bulgarian Aleksandar Asenoviin. Hopeaa vei pisteillä 656 Ranskan Nicolas Virapin, jolta Nikkola vei down-yleisurheilun kolmiottelun maailmanennätyksen Tampereella vuonna 2019, ja pronssia Tshekin David Vodstrčil pistein 605.
Kuten kuulan, Nikkola suoritti muutkin kolmiottelulajinsa myös niiden erillisissä kilpailuissa. Miesten II2-luokan 100 metrillä hän juoksi varmasti finaaliin alkuerien ajalla 14.50 ja finaalissa pronssille ajalla 14.62.
Samassa finaalissa Suomea edusti myös huittislainen Samuel Jalo, joka sijoittui kuudenneksi henkilökohtaisella ennätyksellään 14.77. 100 metrin voittoon juoksi Bulgarian Asenov ajalla 13.91 ja hopealle Puolan Mikołaj Woźniak ajalla 14.60.
Myöskään erillisessä pituuskilpailussa Eliel Nikkolan askelmerkit eivät osuneet kohdilleen, ja urheilija jäi ottelupituuden tavoin ilman tulosmerkintää.
Pituusfinaalissa korkeimmalle suomalaissijalle nousi kotimaassa Lauttakylän Lujaa edustava Samuel Jalo ponnistamalla nollatuulessa kauden parhaaseen tulokseensa 3.81 ja sillä neljänneksi. Suomalaisista myös kotkalainen, Karhulan Katajaisten Juho Oksman ylsi pituudessa pistesijalle kahdeksanneksi omalla kauden parhaallaan 3.13.
Tuore Euroopan mestari on Vehmaisten Urheilijoiden kestomenestyjä down-yleisurheilussa
26-vuotias Eliel Nikkola aloitti yleisurheilun lapsena kotiseurassaan Vehmaisten Urheilijoissa, jonka harjoituksiin perheen yleisurheiluhenkiset vanhemmat hänet veivät.
Kilpailumahdollisuuksia löytyi aluksi nykyisin Para Junior Games -nimellä kulkevista, jo 40-vuotiset perinteet Suomessa omaavista lasten ja nuorten paraurheilukilpailuista sekä kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -toiminnan parista, seuraavaksi parayleisurheilun SM-kilpailuista.
Kansainvälisen kilpauransa Nikkola aloitti vuonna 2015 down-urheilijoiden yleisurheilun MM-kilpailuissa Etelä-Afrikan Bloemfoenteinissa, missä hän ylsi parhaimmillaan pronssille 100 metrin juoksussa. 2018 samoissa MM-kilpailuissa Madeiralla tuli pronssia 3-ottelusta.
2019 Nikkola voitti down-urheilijoiden yleisurheilun EM-kotikisoissa Tampereella tuplakultaa pituushypystä ja 3-ottelusta, joista jälkimmäisessä hän teki tuolloin luokkansa T21:n uuden maailmanennätyksen. Samana vuonna hänet palkittiin Urheilugaalassa Paralympiakomitean Vuoden Urheiluteko -palkinnolla.
Menestys down-urheilun arvokisoissa jatkui 2022 Tshekin Mladá Boleslavin MM-kilpailuissa voitetuilla 3-ottelun MM-kullalla ja pituuden hopealla, mutta sen jälkeen tamperelainen on jättänyt väliin vuoden 2023 down-yleisurheilun EM-kisat Italian Padovassa sekä down-urheilun Trisome Gamesit tänä keväänä maaliskuussa.
Yleisurheilun lisäksi mies harrastaa judoa ja uintia, ja kuuntelee paljon musiikkia. Hän käy vakituisesti palkkatöissä vanhainkodin keittiössä.
Veera Luhtaselle hopeaa keihäässä, Roosa Kukkumäelle pronssia keihäässä ja kuulassa - Suomella suurin VIRTUS-kisajoukkue yli 20 vuoteen
Suomen EM-kisajoukkueen 8 urheilijaa ja taustajoukot mukaan lukien Uppsalan kisoihin matkusti yhteensä 23-jäseninen tiimi. Kehitysvammaisten urheilun VIRTUS-kisoissa on yhtä suurella joukkueella oltu Suomesta viimeksi vuonna 2001 Tunisian MM-kilpailuissa.
Sen jälkeen urheilijamäärä on pudonnut tasaisesti, ja viimeiset vuodet yleisurheilun osalta VIRTUS-kisoissa kulkeminen on ollut hankasalmelaisen keihäänheittäjä Jani Tissarin varassa.
Tissari edusti Suomea myös Uppsalassa, missä sijoittui II1-luokan keihäänheitossa kuudenneksi tuloksella 42.44 ja kiekossa yhdeksänneksi tuloksella 20.94.
Tällä kertaa kuitenkin joukko aiemmin omia down-urheilun arvokisojaan kiertäneitä urheilijoita sai luokituksen myös VIRTUS-yleisurheilun II2-down-luokkaan ja lähti kokeilemaan EM-karkeloita.
Suurimmassa kisajoukkueessa vuosikymmeniin nähtiin myös kolme naisurheilijaa, joita on mukana ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2004. Heistä down-luokassa II2 kilpailleet Veera Luhtanen ja Roosa Kukkumäki nousivat mitaleille kahdessa kolmesta kisalajistaan.
Jalasjärven Jalaksen Luhtanen voitti keihäänheitossa hopeaa tuloksella 10.77 ja sijoittui kuulassa neljänneksi tuloksella 4.72. Kankaanpään seudun Leiskun Kukkumäki otti molemmissa lajeissa pronssia keihäslukemilla 10.42 ja kuulatuloksella 5.09.
Molemmille sekä keihäs- että kuulatulokset olivat kauden parhaita. Keihäässä mitalit ottaneiden suomalaisten edelle pääsi Tshekin Veronika Nášelová 12.46 kantaneella heitollaan.
Luhtanen ja Kukkumäki kilpailivat myös naisten II2-luokan 100 metrillä. Luhtanen juoksi alkuerässään ajan 20.72 ja ylsi sillä finaaliin, missä aika 22.36 riitti 8. sijaan. Kukkumäki kellotti alkueränsä neljäntenä ajan 22.10, mikä ei riittänyt jatkoon.
Loukkaantumisista kevätkaudella 2024 kärsinyt Janakkalan Janan Nea Tilli sijoittui naisten II1-luokan kiekonheitossa viidenneksi kauden parhaallaan 26.97 ja kuulantyönnössä seitsemänneksi kauden parhaallaan 9.82.
Tilli valittiin alkuvuodesta ensimmäisenä kehitysvammaisena yleisurheilijana Paralympiakomitean koordinoimaan Tulevaisuuden tähdet -valmennusryhmään.
Sekä Tilli että Veera Luhtanen napsivat mitaleita myös kesän 2023 Suomelle menestyksekkäissä kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -kesämaailmankisoissa Berliinissä, missä Luhtanen nähtiin ykköslajinsa rytmisen voimistelun edustajana.
Aleksi Hyväriselle pronssia 7-ottelussa ja Samuel Jalolle 200 metrillä
Eliel Nikkolan kuulakullan ja 100 metrin pronssin, Veera Luhtasen keihäshopean ja Roosa Kukkumäen keihäs- ja kuulapronssien lisäksi Suomen joukkueen saldoon kirjattiin Uppsalassa kaksi pronssimitalia lisää.
Kouvolalainen Aleksi Hyvärinen sai pronssia miesten II1-luokan seitsenottelussa pistesaalilla 1293, missä oli selkeä -2120 pisteen ero ukrainalaisen kultamitalisti Mykhailo Bilenkon 3413 pisteen pottiin.
Hyvärinen pysyi tasaisesti kolmantena läpi lajien sen jälkeen, kun hänen suorituksensa avauslaji 110 metrin aidoissa hylättiin. Hopealle seitsenottelussa tuli Turkin Mustafa Yildirim pisteillä 2921.
Huittislainen, pistesijoille miesten II2-luokan pituudessa ja 100 metrillä venynyt Samuel Jalo juoksi 200 metrin alkuerissä eränsä ensimmäiseksi ajalla 30.99. Seuraavana päivänä finaalissa hopea- ja pronssimitalisijat laskettiin äärimmäisen pienellä erolla Puolan Mikolaj Woźniakin hyväksi, kun Woźniakin kohdalla kello näytti lukemaa 30.838 ja Jalon kohdalla 30.839.
Pronssituloksesta 30.84 tuli Jalon uusi henkilökohtainen ennätys. Miesten II2-luokan 200 metrin kultaa voitti Bulgarian Aleksandar Asenov.
”Erilaista oli, tykkäsin kuitenkin”
- Ruotsalaiset järjestivät kelpokisat! Kisajärjestelyt toimivat loistavasti ja kuljetusten kanssa ei ollut ongelmia, kun hotelli oli vain muutaman sadan metrin päässä kentästä. Aiemmin on juuri kuljetusten kanssa ollut hankaluuksia, ja samat ongelmathan vaivasivat myös vammattomien yleisurheilijoiden EM-kisoissa Roomassa, toteaa Suomen VIRTUS EM-joukkueen johtaja Jukka Lahti.
Nyt uuden järjestön kisoihin hypänneet, sinänsä kokeneet Suomen joukkueen down-kisaketutkin kehuivat VIRTUS EM-kilpailuja onnistuneiksi ja hyviksi, joskin tunnelmaa he pitävät pelkästään downeille suunnatuissa kisoissa aivan erityisenä.
- Erilaista se oli, kun oli muitakin kuin downeja kilpailemassa. Tykkäsin kuitenkin näistä VIRTUKSEN kisoista. Nabukin oli mukana katsomossa ja hurrasi hirveän paljon, sanoo Euroopan mestari Elias Nikkola viitaten perheensä koiraan, joka toimi Suomen joukkueen kisamaskottina Uppsalassa.
Joukkueenjohtaja Lahti kiittää sekä urheilijoita että muita joukkueen jäseniä menestyksekkäästä kisamatkasta:
- Loistosuoritus koko sakilta! Venymisiä, takaiskuja, pieniä loukkaantumisia. Urheilijat tietysti tekivät suurimman työn kentällä, mutta hattua täytyy nostaa myös omistautuneille ja avuliaille huoltojoukoille.
Kehitysvammaisten urheilun VIRTUS-järjestön (entinen INAS) järjestämät kilpailut toimivat kehitysvammaisten urheilijoiden väylänä Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaiseen kilpailutoimintaan.
Toistaiseksi kehitysvammaisia urheilijoita on paralympialaisissa mukana kolmessa lajissa: yleisurheilussa, uinnissa ja pöytätenniksessä.
Parayleisurheilussa T/F21-luokkaa ja VIRTUS-kilpailuissa II2-luokkaa edustavat yleisurheilijat, joilla on downin syndrooma, eivät paralympialaisissa kilpaile erillisessä luokassaan, vaan heidän olisi paralympialaisiin päästäkseen yllettävä samalle tulostasolle yleisen kehitysvammaluokka T/F20:n eri tavoin ja usein lievemmin kehitysvammaisten urheilijoiden kanssa.
VIRTUS järjestää kehitysvammaisille urheilijoille sekä EM- ja MM-kilpailut sekä Global Games -maailmankisoja. Down-yleisurheilijat kilpailevat lisäksi omissa, kansainvälisen SU-DS-järjestön alaisissa arvokilpailuissaan.
VIRTUS-urheilijaksi päästäkseen urheilijan on läpikäytävä kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen luokitteluprosessi. Sen sijaan vammakohtaista luokittelua ei käytetä kansainvälisesti suurimman kehitysvammaisille liikunta- ja urheilutoimintaa tarjoavan liikkeen, Special Olympicsin toiminnassa, missä käydään tasoluokittelukilpailut aina ennen varsinaisia kilpailuja kulloistenkin osallistujien luokittelemisesksi keskenään tasavertaisiin divisiooniin.
Kuvat: Jani Jalo
VIRTUS Open European Athletics Championships
13.–15.6.2024, Uppsala, Ruotsi
Suomalaisten mitalilajien tulokset
Katso kaikki kilpailujen tulokset kansainväliseltä kisasivustolta
Kuula, II2 miehet
- Eliel Nikkola, FIN, 8.29 PB
- Lucas Tandryen, FRA, 7.43
- Antoni Wiercioch, POL, 7.40
- Mikołaj Woźniak, POL, 6.85
- Nicolas Virapin, FRA, 6.81
- Boyan Vandov, BUL, 6.72 SB
- Klemens Zięba, POL, 5.91
Kuula, II2 naiset
- Veronika Nášelová, CZE, 6.13
- Radena Angelova, BUL, 5.42 PB
- Roosa Kukkumäki, FIN, 5.09 SB
- Veera Luhtanen, FIN, 4.72 SB
- Agnieszka Bauer, POL, 4.65
200 m, II2 miehet
- Aleksandar Asenov, BUL, 29.52 PB
- Mikołaj Woźniak, POL, 30.84 (30.838)
- Samuel Jalo, FIN, 30.84 PB (30.839)
- Manuel Guerrero Oliva, ESP, 30.87 PB
- Nicolas Virapin, FRA, 31.63
- Dominik Ulatowski, POL, 31.69 PB
- Eloy Molina Rodriguez, ESP, 33.45
- Jan Wolczko, POL, 33.94
7-ottelu, II1 miehet
- Mykhailo Bilenko, UKR, 3413, piste-ero 0
- Mustafa Yildirim, TUR, 2921, piste-ero -492
- Aleksi Hyvärinen, FIN, 1293, piste-ero -2120
Keihäs, II2 naiset
- Veronika Nášelová, CZE, 12.46
- Veera Luhtanen, FIN, 10.77 SB
- Roosa Kukkumäki, FIN, 10.42 SB
- Radena Angelova, BUL, 10.39
- Agnieszka Bauer, POL, 8.72
100 m, II2 miehet
- Aleksandar Asenov, BUL, 13.91, SB
- Mikołaj Woźniak, POL, 14.60
- Eliel Nikkola, FIN, 14.62, SB
- Nicolas Virapin, FRA, 14.71
- Antoni Wiercioch, POL, 14.74
- Samuel Jalo, FIN, 14.77, PB
- David Vodstrčil, CZE, 15.05, PB
- Dominik Ulatowski, POL, 15.34, SB