- Etusivu
- Urheilijalle
- Paralympialaiset
- Uutiset
- Jarkko Mylly ja Vilma Berg täydentävät Pariisin paralympiajoukkuetta
Jarkko Mylly ja Vilma Berg täydentävät Pariisin paralympiajoukkuetta
1.7.2024
Suomen Paralympiakomitean hallitus on 1. heinäkuuta vahvistanut Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön esityksen uusista urheilijavalinnoista Pariisin kesäparalympialaisten Suomen joukkueeseen. Nimetyiksi tulivat ampumaurheilija Jarkko Mylly ja yleisurheilija Vilma Berg.
1.7.2024 Suomen paralympiajoukkueeseen nimitetyistä urheilijoista ampumaurheilija Jarkko Mylly tulee kilpailemaan Pariisissa toisissa paralympialaisissaan. Vilma Berg sen sijaan lähtee paralympialaisiin nyt ensimmäistä kertaa. Bergin valinnan myötä joukkueeseen kuuluu seitsemän yleisurheilijaa, kun taas Mylly edustaa ainoana ampumaurheilijana.
- Suomen paralympiajoukkueen kokoonpano täydentyi kahdella upealla urheilijalla ja lisäksi saimme ampumaurheilun myötä kuudennen lajiryhmän mukaan Pariisiin. Tavoittelemme edelleen 18-20 urheilijan joukkuetta, jotka kilpailevat 6-8 eri urheilumuodossa, sanoo Suomen joukkueen johtaja Kimmo Mustonen.
Kesäparalympialaiset käydään Pariisissa 28.8.–8.9.2024. Suomen joukkue täydentyy 5.8.2024 saakka, jolloin on ilmoittautumisen takaraja. Näiden valintojen myötä joukkueeseen kuuluu yhteensä 15 urheilijaa 6 eri lajista. Suomen joukkueen tavoite kisoista on kuusi mitalia.
Jarkko Mylly aikoo ottaa Pariisissa kisan ja laukauksen kerrallaan
Haapavetinen Jarkko Mylly ehti käväistä hyvin lähellä Pariisin paralympiapaikkaa jo useasti, ennen kuin se lopulta irtosi viimeisessä mahdollisessa kisassa Granadan EM-kilpailuissa kesäkuun alussa.
Ensin paikka meni niukasti sivu suun vuoden 2023 puolella Etelä-Korean maailmancupissa ja Liman MM-kisoissa – jälkimmäisessä tapauksessa liikuntavammaisten SH1-luokan R6 pienoiskiväärin 50 metrin makuukilpailussa vain 0,2 pisteen erolla. Vielä nyt kesäkuussa Granadan EM-radalla paikka jäi 0,9 pisteen päähän R3 ilmakiväärin 50 metrin makuukilpailussa, kun Mylly ylsi peruskilpailussa 16:nneksi tuloksella 631,7.
Lopulta Granadan EM-kisoissa kuitenkin realisoitui kovassa kunnossa olevan suomalaisen suoritus odotetulla tasolla, ja paralympiatiketti irtosi ilmakivääripettymystä seuraavana päivänä pienoiskiväärissä, kun Myllyn tähtäsi itsensä peruskilpailussa kahdeksanneksi 618,1 pisteen tuloksella.
Myös pienoiskiväärin EM-finaalissa Haapajärven Ampumaseuran edustaja sijoittui kahdeksanneksi, vaikka kommentoikin kisan jälkeen finaalin menneen vielä jännittämisen piikkiin.
- Oli mukava, että paralympiapaikka kuitenkin tuli. Kisoissa olen ollut ilmakiväärissä nousussa, ja pienoiskivääri on pysynyt ennallaan, että ihan hyvin on siinä mielessä mennyt tämä kausi, Mylly kuvaa kehitystä kesään mennessä.
Nimitys Pariisiin lähtevään Suomen paralympiajoukkueeseen on ollut 42-vuotiaan Myllyn tähtäimessä siitä asti, kun hän teki paralympialadebyyttinsä edellisissä Tokion kisoissa 2021. Tokiossa pistesaaliit riittivät pienoiskiväärikilpailussa 15. sijaan ja ilmakiväärikilpailussa 41. sijaan. Ampumaurheilun pariin Mylly päätyi aikoinaan metsästysharrastuksensa kautta.
- Tavoitteet pidetään maltillisina, niin kuin aina. Mennään kisa kerrallaan ja laukaus kerrallaan. Jos onnistuu puhtaasti suorittamaan ilman mitään kovin isoja omia mokia, se olisi pirun hyvä, suuntaa maanläheinen urheilija ajatuksiaan kohti Pariisia.
Paralympialaisissa ampumaurheilun kilpailut käydään 250 kilometriä Pariisista etelään sijaitsevassa Châteauroux’ssa, mistä Myllyllä on positiivisia muistoja: siellä hän ampui uransa tähän asti parhaan saavutuksen, maailmancupin kisan 2. sijan syyskuussa 2018, mikä teki hänestä tuolloin ensimmäisen Tokion paralympialaisiin maapaikan saavuttaneen urheilijan.
R6 pienoiskiväärin ennätyspisteensä 621,6 Mylly ampui vuonna 2022 ja R3 ilmakiväärin ennätyksensä 638,4 vuonna 2017. Hänen valmentajanaan toimii Timo Vaitiniemi.
Vilma Berg jahtaa ennätyksiään unelmiensa kisoissa
21-vuotias Vilma Berg pääsee Pariisissa astumaan unelmiensa näyttämölle napattuaan maapaikan kesäkuun lopussa yleisurheilupaikkojen jaossa – nämä paralympialaiset ovat olleet nuoren T38-luokan juoksijan ja pituushyppääjän tähtäimessä jo vuosia.
- Olen niin onnellinen, että pääsen mukaan joukkueeseen! Tästä kaudesta on ollut ihan hyvät fiilikset, ja onneksi se pääsee nyt huipentumaan Pariisiin, helsinkiläinen iloitsee.
Nimityksen myötä Bergistä tulee paralympiajoukkueen seitsemäs yleisurheilija aiemmin valittujen ratakelaajien Leo-Pekka Tähden, Toni Piispasen ja Amanda Kotajan, keihäänheittäjä Marjaana Heikkisen, kuulantyöntäjä Teijo Kööpikän sekä pituushyppääjä Iida Lounelan seuraan.
Samalla Bergistä tulee yksi joukkueen nyt yhteensä viidestä ensikertalaisesta paralympiaurheilijasta yleisurheilijatovereidensa Iida Lounelan ja Teijo Kööpikän sekä ratsastajien Jonna Aaltosen ja Laura Kangasniemen rinnalla.
Vuonna 2015 yleisurheilijana aloittanut helsinkiläinen esiintyi ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa vuonna 2021 parayleisurheilun EM-kilpailuissa Bydgoszczissa, missä ylti hienosti pistesijoille kolmessa lajissa: neljänneksi 400 metrin juoksussa, viidenneksi pituushypyssä ja seitsemänneksi 100 metrin matkalla. Jo sitä ennen hänellä oli vyönsä alla nuorten MM-hopeaa 800 metriltä ja neljäs sija 200 metriltä vuodelta 2019 Sveitsistä.
Myös ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissaan tulevassa paralympiakaupungissa Pariisissa kesällä 2023 Berg ylsi pituudessa viidenneksi, mutta koki 400 metrin finaalissa epäonnea kaatuessaan 10 metriä ennen maalia. Loppuun kävellyn 400 metrin 8. sijan lisäksi hän juoksi seitsemänneksi 200 metrillä ja urakoi vielä satasenkin, jolla sijoittui alkuerien myötä 11:nneksi.
Tämän kesän MM-kisojen tuloksiinsa Japanin Kobessa Berg ei ollut tyytyväinen. Pituudessa 424 kantanut hyppy jäi vielä kauas hänen ennätyksestään 445 ja riitti kovatasoisen pituusfinaalin viimeiselle seitsemännelle sijalle. 400 metrin alkuerässään Berg juoksi viidenneksi ajalla 69,92, mikä jätti hänet alkuerien kokonaistuloksissa kymmenenneksi. Aikavertailussa eroa kahdeksan parhaan finaaliin jäi 2,21 sekuntia, mutta eurooppalaisista Berg oli neljänneksi paras.
- Omia ennätyksiä ollaan Pariisiin menossa tekemään ja tietenkin pyrkimään siellä parhaisiin mahdollisiin sijoituksiin, Berg toteaa paralympiatavoitteistaan.
T38-luokan pituudessa kuluvan kauden maailmanrankingin kahdeksan parhaan joukkoon mahtuu toistaiseksi tuloksella 473, ja kärkeä pitää Unkarin Luca Ekler Kobessa hyppäämällään 563:lla (-2.7). Vilma Berg on tällä hetkellä pituudessa maailmanrankingin 11. sijalla.
400 metrillä taas maailmanrankingin 8. sija on saavutettu ajalla 63.56 ja kärjessä keikkuu kolumbialainen Karen Tatiana Palomeque Moreno Kobessa juoksemallaan ajalla 59.40. Berg on tilastossa toistaiseksi sijalla 22. Häntä muutamaa sijaa ylempänä on tällä hetkellä vasta 16-vuotias seuratoveri Aamu Hulmi Helsingin Kisa-Veikoista, joka rikkoi kesäkuun alussa Bergin vuoden 2021 EM-kisoissa tekemän 400 metrin Suomen ennätyksen 69.68 juoksemalla Sveitsin Nottwillissa ajan 68.70.
- Vielä en ole valmentajan kanssa keskustellut, mutta varmasti loppukesän ohjelmaa jonkin verran muokataan nyt kun tiedetään, että Pariisiin lähdetään. Tällä viikolla kuitenkin kisataan vielä muun muassa Ilmajoella, Berg kertoo suunnitelmistaan kohti Pariisia.
Synnynnäisen, lievän hemiplegian eli toispuolihalvauksen myötä T38-luokassa kilpailevaa Bergiä valmentaa Olli Mykkänen, joka vastaa myös Bergin läheisen HKV:n toverin Iida Lounelan valmennuksesta.
Berg ja Lounela ovat yhteisen seuran ja valmentajan lisäksi treenanneet pitkään yhdessä myös Paralympiakomitean koordinoimassa Tulevaisuuden tähdet -ryhmässä, josta molemmat siirtyivät eteenpäin vuoden 2023 jälkeen. Nyt tiivis kaksikko pääsee yhdessä ensimmäistä kertaa myös paralympia-areenalle.
Suomen paralympiajoukkueessa nähdäänkin jo joukolla viime vuosien Tulevaisuuden tähtien kasvattien nousua paralympiatasolle, kun Bergin ja Lounelan lisäksi myös tämänkin vuoden Tulevaisuuden tähtien kokoonpanoon kuuluva ratsastaja Laura Kangasniemi on jo varmistanut paikkansa Pariisin koneessa.
Lisätietoja Suomen paralympiajoukkueesta ja urheilijavalinnoista:
Kimmo Mustonen
Joukkueenjohtaja, Huippu-urheiluyksikkö
kimmo.mustonen@olympiakomitea.fi
+358 50 5669869