- Etusivu
- Liikkujalle
- Paranuoret
- Uutiset
- Aune löysi ikioman kuntosaliharrastuksen Valtti-ohjelman avulla
Aune löysi ikioman kuntosaliharrastuksen Valtti-ohjelman avulla
28.2.2025

Suomen Paralympiakomitean koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään 6–23-vuotiaille toimintarajoitteisille lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Haku Valtti-ohjelmaan on auki keväällä 1.3–30.4. ja harrastuskokeilut ajoittuvat pääosin syksyyn.
Valtti-ohjelmaan mukaan valitut lapset ja nuoret saavat henkilökohtaisen Valtin eli harrastuksen pariin saattajan, jonka kanssa käydään kokeilemassa eri liikuntalajeja. Valtit ovat pääasiassa kuntoutus- ja liikunta-alan opiskelijoita ohjelman yhteistyöoppilaitoksista ympäri Suomea. Valttina voivat toimia myös vapaaehtoiset.
Kun vantaalaisen Aunen perhe haki mukaan Valtti-ohjelmaan, lähtötilanne oli monille erityislasten vanhemmille tuttu: sopivaa harrastusta ei vain tuntunut löytyvän. Sisaruksilla oli liikuntaharrastuksia, mutta 10-vuotiaalle Aunelle sopivaa ryhmää ei vain tullut vastaan.
– Erityislapsille soveltuvia ryhmiä on aika vaikea löytää. Olimme käyneet uimassa, mutta emme missään ohjatussa ryhmässä, Aunen isä Eero Tiittula kertoo.
Valtti-ohjelma tarjosi perheelle mahdollisuuden tutustua ohjatusti erilaisiin liikuntamuotoihin. Aunen oma Valtti, Nelli Kinnunen, oli tärkeä tuki matkan varrella.
Hauskoja hetkiä yhdessä kokeillen
Valtti-ohjelman aikana Aune pääsi kokeilemaan monia eri lajeja, ja perheelle jäi ohjelmasta pelkästään positiivisia kokemuksia.
– Nelli oli aivan erinomainen ohjaaja. Hän suunnitteli ohjelman hyvin ja oli mukana koko ajan esimerkillisellä asenteella. Aune viihtyi hänen seurassaan loistavasti, Eero iloitsee.
Yhteiset liikuntakokeilut olivat Aunelle erityisen tärkeitä.
– Hänestä oli hauska kokeilla eri lajeja ja viettää aikaa yhdessä Valtin ja meidän vanhempien kanssa, Eero sanoo.
"Aune aina odottaa keskiviikkoa"
Aune käy nyt säännöllisesti kuntosalilla Mahdollisuus lapselle ry:n järjestämässä ryhmässä. Se osoittautui täydelliseksi valinnaksi.
– Siellä ohjaajina on fysioterapeutteja, jotka osaavat suunnitella ohjelman niin, että se tukee Aunen kehitystä. Aune aina odottaa keskiviikkoa, että pääsee harrastukseensa. Se oli todella hyvä löytö, Eero kertoo iloisena.
Ilman Valtti-ohjelmaa perhe ei olisi todennäköisesti koskaan löytänyt kyseistä ryhmää.
– Se on eri kunnan puolella, enkä olisi osannut edes etsiä sieltä. Todennäköisesti emme olisi omin avuin koskaan löytäneet tätä harrastusta.
Mikä tekee harrastamisesta tärkeää?
Aunelle tärkeintä on liikunnan ilo ja se, että hänellä on oma harrastus, aivan kuten muillakin perheenjäsenillä.
– Ensisijaisesti lähdimme hakemaan sellaista harrastusta, jonka parissa Aune viihtyy. Se on kaikkein isoin juttu, Eero summaa.
"Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti!"
Eero kannustaa muita erityislasten vanhempia lähtemään rohkeasti mukaan Valtti-ohjelmaan ja testaamaan erilaisia harrastusmahdollisuuksia.
– Me emme päässeet kokeilemaan ihan kaikkia lajeja, mitä olisimme halunneet, kuten jousiammuntaa, mutta viimeisimpänä testasimme jopa seinäkiipeilyä. Aune ei kykene kiipeilemään, mutta meillä oli siellä silti todella hauskaa, Eero kertoo.
Perheen mukaan tärkeintä on katsoa, mitä kustakin lajista voi saada irti.
– Sitä kautta löytää varmasti sopivan harrastuksen itselle.
Yhdessä liikkuminen on tärkeää
Aunen perhe tykkää liikkua yhdessä. Viikoittainen uintireissu on tärkeä osa heidän arkeaan, ja kotikulmilla sijaitseva frisbeegolfrata kutsuu perheen ulkoilemaan.
– Aune nauttii liikkumisesta, kunhan hänen tarpeensa vain otetaan huomioon. Minusta on hienoa, että Valtti-ohjelma on olemassa. On todella tärkeää, että erityislapset pääsevät kokemaan osallisuutta ja kehittämään omia taitojaan, Eero sanoo.
Aunen perhe onkin mainio esimerkki siitä, että oikean harrastuksen löytyminen voi olla vain kokeilun päässä!
Teksti: Sanna Koivumäki
Kuva: Aunen perheen valokuva-arkisto
Haku vuoden 2025 Valtti-ohjelmaan on auki 1.3–30.4.
Hae mukaan Valtti-ohjelmaan tästä.
Valtti-ohjelmaa kehitetään Valttiplus -hankkeessa
Perheiden liikuntaneuvonnan Valttiplus –hankkeessa (2024–2027) vahvistetaan Valttina toimivien opiskelijoiden sekä liikuntaneuvonnan ammattilaisten osaamista kohdata toimintarajoitteisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään ja edistää yhdenvertaista liikkumista. Yhteisenä kehittämisympäristönä toimii Paralympiakomitean valtakunnallinen Valtti-ohjelma.
Hankkeessa kehitetään koulutusmalli ja tukimateriaalia, joilla parannetaan perheiden liikuntaneuvonnan palveluketjun sujuvuutta ja neuvontaprosessin laatua. Tämä tehdään yhteistyössä lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa.
Yhteistyön avulla saadaan työkaluja Valtti-ohjelman kehittämiseksi, jotta yhä useampi toimintarajoitteinen lapsi tai nuori löytää mielekkään liikunnallisen harrastuksen ja liike lisääntyy.
Lisätietoja Valttiplus –hankkeesta täällä
#ESR #EUnosarahoittama

