- Etusivu
- Urheilijalle
- Special Olympics
- Talvimaailmankisat Torino 2025
- Uutiset
- Sisujengillä unohtumattomat talvimaailmankisat Torinossa: ”Päällimmäisenä mieleen nousee yhteenkuuluvuuden tunne”
Sisujengillä unohtumattomat talvimaailmankisat Torinossa: ”Päällimmäisenä mieleen nousee yhteenkuuluvuuden tunne”
16.3.2025

Special Olympics -talvimaailmankisat huipentuivat lauantai-iltana Torinossa ja Sestrieressä pidettyihin päättäjäisiin. Suomen 34 urheilijan Sisujengille viikko toi unohtumattomien elämysten ja uusien kokemusten lisäksi 18 mitalia. Kultaa voittivat Unified-salibandyjoukkue, seinäjokelainen taitoluistelija Ville Nuottajärvi ja tamperelainen maastohiihtäjä Ville Mäntynen.
– Yli 100 maata ympäri maailmaa tässä maailmantilanteessa kokoontuu iloisen asian parissa yhteen. Jokainen Sisujengin jäsen tulee muistamaan nämä kisat varmasti ikuisesti. Päällimmäisenä mieleen nousee yhteenkuuluvuuden tunne, niin Sisujengissä kuin koko maailman Special Olympics -perheen kesken, joukkueenjohtaja Timo Pelkonen sanoo.
Pelkonen kehuu Sisujengiä, joka näytti hienoja ja sisukkaita urheilusuorituksia kisojen alusta loppuun.
– Urheilijoiden itsenäisyys ja omatoimisuus sekä usko itseen kasvoivat kisojen aikana. Oli mielettömän hienoa nähdä urheilijat isoilla isoille areenoille näyttämässä taitojaan, joita on harjoituksissa vuosia treenattu. Iso kiitos meidän valmentajille, jotka tukivat urheilijoita ja myötäelivät heidän kanssaan koko pitkän kisareissun, sekä myös apulaisjoukkueenjohtaja Anni Pohjanvirralle ja joukkueen lääkäri Henri Karviselle, Pelkonen sanoi.
Sisujengiä kannusti ja talvimaailmakisoihin tutustui myös liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist. Hän on Suomen ensimmäinen liikunnasta ja urheilusta vastaava ministeri, joka on vieraillut Special Olympics -talvimaailmankisoissa.

”Konkarit auttoivat ensimmäistä kertaa mukana olevia”
Suomen 34 urheilijan Sisujengille viikko toi unohtumattomien elämysten ja uusien kokemusten lisäksi 19 mitalia. Kultaa voittivat Unified-salibandyjoukkue, seinäjokelainen taitoluistelija Ville Nuottajärvi ja tamperelainen maastohiihtäjä Ville Mäntynen.
Suomen Unified-salibandyjoukkue ei hävinnyt turnauksessa ainuttakaan ottelua. Yhtenäiseksi hitsautunut ryhmä pääsikin lauantaina juhlimaan tavoiteltua mestaruutta. Kokemus oli innostava myös joukkueen partneripelaajille, kuten jyväskyläläiselle Laura Lahtiselle.
– Lähdin tosi innolla mukaan, ja tämä on ylittänyt odotukset. Yhtenäisyys, kannustus, positiivisuus, iloisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, Lahtinen luetteli viikosta mieleen jääneitä asioita.
Sisujengin maastohiihtäjät nappasivat 10 hengen joukkueella Pragelaton laduilla 11 mitalia. Ville Mäntynen otti 5 kilometrillä kultaa ja 10 kilometrillä pronssia, tamperelainen Anni Aalto 10 kilometrillä hopeaa ja 5 kilometrillä pronssia, imatralainen Teemu Toiviainen 5 kilometrillä hopeaa, hyvinkääläinen Jaakko Mikkonen hopeaa 2,5 kilometrillä ja kilometrillä, kangasalainen Veli-Matti Putila hopeaa 500 metrillä ja pronssia kilometrillä ja espoolainen Vilma Koskinen pronssia 500 metrillä ja kilometrillä.
Sisujengin keräämien Suomen mitaleiden ohella kangasalalainen Veli-Matti Putila sai myös yhden henkilökohtaisen mitalin lisää osallistuessaan hiihdon 4 x 1 kilometrin viestiin osana kansainvälistä joukkuetta, joka ylsi kisassaan pronssisijalle.
Sisujengin hiihtojoukkueessa oli kuusi talvimaailmankisojen ensikertalaista.
– Yhteishenki oli joukkueella hyvä, konkariurheilijat auttoivat ja neuvoivat ensimmäistä kertaa mukana olevia. Kisoissa nähtiin suuria tunteita, niin onnistumisia kuin pettymyksiäkin, mutta kaikesta selvittiin urheilijoiden avoimuuden ja keskustelujen kautta, hiihtovalmentajat Ville Sampolahti, Jenni Hämäläinen, Reetta Juntunen ja Eeva Nyberg kehuivat.

Kantonen: ”Nämä kisat ovat antaneet paljon”
Alppihiihdossa mitaleita tuli sekä suurpujottelun että pujottelun laskeneelle yhdeksän hengen joukkueelle suurpujottelusta: kankaanpääläinen Roosa Kukkumäki ylsi hopealle, tamperelainen Tinja Vatanen pronssille ja turkulainen Tatu Kantonen pronssille.
Tinja Vatanen oli iloisesti yllättynyt voitettuaan suurpujottelussa pronssia, mutta ennen kaikkea hän viihtyi alppihiihtäjien joukkueessa.
– Olemme tsempanneet ja kannustaneet toisiamme, sillä saan jännityksen pois. On ollut hyvä mieli ja fiilis, ykköslajinaan uintia pitävä Vatanen sanoo.
Toiselle suurpujottelun pronssimitalistille Tatu Kantoselle vuorilla kilpaileminen oli uusi ja innostava kokemus.
– Nämä kisat ovat antaneet paljon. Mukavat rinteet, hyvä tunnelma. Hyvällä jengillä olemme tehneet hyvää tulosta. Olemme nauraneet paljon, olemme olleet yhtenäinen jengi, Kantonen sanoi.
Lumilautailussa vierumäkeläinen Adrian Frantsi oli Sisujengin ainoa edustaja. Frantsi nappasi kisoista joukkueen ensimmäisen mitalin, hopean suurpujottelussa, ja supersuurpujottelusta myöhemmin viidennen sijan.
– Hän on ollut erittäin innostunut kaikesta mitä tapahtuu. Hienosti meni, valmentajan Juha Kantonen kehui yhden hengen lumilautailujoukkuetta.

Taitoluistelijaveljeksille mitalit ensimmäisistä ulkomailla tehdyistä kisasuorituksista
Sisujengissä oli kokeneempien urheilijoiden lisäksi monia maailmankisojen ensikertalaisia, joista taitoluistelijaveljekset Ville ja Iiro Nuottajärvi kilpailivat ensimmäistä kertaa ulkomailla.
Seinäjokelaiset suorittivat vapaaohjelmansa hienosti ja saivat myös mitalit. Ville Nuottajärvi voitti luokassaan kultaa, Iiro Nuottajärvi omassa luokassaan hopeaa.
– Varmasti he saivat näistä kisoista tosi paljon rohkeutta, taitoluisteluvalmentaja Eveliina Haapala sanoo.
Haapalalle jäi kisoista mieleen erityisesti hyvä urheiluhenki ja yhteisö.
– Kaikki olivat samassa piirissä kannustamassa toisiaan ja jakamassa ajatuksia.
Lumikenkäilyssä paineltiin 100 metrillä Special Olympics -urheilijoiden SE-vauhtia, kun lahtelainen Aleksi Timonen pinkoi 16,97 ja oli neljäs. 200 metrillä Timonen oli kuudes. Sisujengin toinen lumikenkäilijä Janette Teerenmaa, hänkin Lahdesta, oli 200 metrillä kuudes ja 100 metrillä viides.
Valmentaja Mika Valavuori kehui kaksikkoa:
– Kokonaisuutena tämä on ollut erittäin hyvä kilpailureissu. Pientä viilaamista vielä vähän tekniikkaan niin Suomessakin päästään ensimmäisen kerran 15 sekunnin pintaan 100 metrillä.
Moni Sisujengin urheilija sai Italiaan läheisensä seuraamaan kisojaan. Perheohjelma olikin jälleen keskeinen osa Special Olympics -maailmankisoja. Vahvalla kokemuksellaan toimintaa pyörittivät ja perheitä omissa matkajärjestelyissään auttoivat perhekoordinaattorit Matti Putila ja Helvi Hellsten.

Väsynyt mutta iloinen joukkue palasi Suomeen sunnuntaina – ”Te olette esikuvia ja esimerkkejä"
Sisujengin talvimaailmankisat 2025 paketoitiin sunnuntaina 16.3. Helsinki–Vantaan lentokentällä, minne väsynyt mutta onnellinen joukkue palasi pitkän kisaviikon ja matkustuspäivän päätteeksi.
Opetus- ja kulttuuriministeriön edustajana Tiina Kivisaari, Special Olympics -toimintaa Suomessa pyörittävän Paralympiakomitean johto sekä Special Olympics Athlete Leader -urheilijat Julia Fonsén, Inka Kolhinoja ja Wivan Atrila toivottivat menestyksekkään joukkueen tervetulleeksi takaisin kotimaahan.
– Jokaiselta teiltä Torinon urheilijalta on vaatinut merkittävästi työtä, keskittymistä ja tahdonvoimaa, että on päässyt eteenpäin ja sitten tiukassa paikassa kisassa pystynyt osoittamaan oman parhaansa, oli se sitten menestyksen hetki tai sellainen hetki, jona kaikki ei suju ihan niin kuin olisi toivonut, sanoi Tiina Kivisaari kiitospuheessaan, ja jatkoi:
– Oma paras usein riittää, ja kun vielä pystyy oman parhaansa ylittämään, kuten teistäkin on moni nyt tehnyt, se on aina ihan huikeaa.
Samalla lennolla joukkueen kanssa Suomeen palannut Paralympiakomitean puheenjohtaja Sari Rautio halusi nostaa esiin, miten tärkeää on se, että Sisujengi on tälläkin kertaa onnistunut yhdessä.
– Se yhteisöllisyys ja ilo, mikä tästä joukkueesta paistaa, on esimerkkinä meille kaikille. Olemme teistä ihan valtavan ylpeitä. Oli teillä mitaleita kaulassa tai ei, se miten olette toimineet yhdessä toisianne kannustaen ja se ilo mikä teistä näkyy – niistä voi ihan jokainen suomalainen ottaa oppia. Te olette esikuvia ja esimerkkejä, ja teidän kauttanne viedään eteenpäin yhdessä vielä parempaa Suomea. Jatketaan liikkumista ja urheilua!
Urheiluvaikuttajina kehitysvammaisten ihmisten urheilua edistävät Special Olympics Athlete Leaderit Julia Fonsén ja Inka Kolhinoja kiteyttivät kotimaassa joukkuetta seuranneiden tunnelmat:
– Teistä löytyy sisukkuutta. On todella suuri kunnia ottaa teidät täällä vastaan mitalien kera. Hyvä Suomi!
Seuraavan kerran Sisujengi kootaan Chilessä vuonna 2027 järjestettäviin kesämaailmankisoihin. Seuraavat talvimaailmankisat taas järjestetään Sveitsissä vuonna 2029.